De kleerkast van André Leon Talley

Beroemdheden die hun kleerkast veilen? Het gebeurt steeds vaker en de totale opbrengst doet meestal duizelen. Dat is niet anders voor de Christie’s veiling van die van André Leon Talley. De eerste zwarte creatief directeur van Vogue, die in januari vorig jaar stierf, heeft duidelijk nog veel fans. De opbrengst zit fors boven de 2,3 miljoen Dollar. Een bedrag dat niet mag verbazen.

Talley was vier decennia lang een opvallende persoonlijkheid binnen de modebranche. Niet alleen viel zijn verschijning op (groot van gestalte, exuberante stijl), maar er was ook zijn stem en wat hij te vertellen had: vaak scherp, altijd voorzien van wat humor. Talley kende de modewereld door en door, had een paardengeheugen als het over shows en collecties ging, maar sprak ook Frans, wat hem geregeld een bevoorrechte plek opleverde, zelfs bij de insiders.

Al op jonge leeftijd werkte hij voor Interview Magazine, het blad van Andy Warhol, later mocht hij Diana Vreeland assisteren toen zij tentoonstellingen organiseerde voor het Costume Institute van The Metropolitan Museum. De laatste twintig jaar werkte hij nauw samen met Anna Wintour, de hoofdredactrice van de Amerikaanse Vogue. Talley werd de eerste zwarte creative director van het invloedrijke blad en kwam zo op het beste blaadje te staan bij topdesigners als Tom Ford, Karl Lagerfeld en Diane Von Furstenberg. Hij verkende graag de contouren van mode en kunst en liet zich geregeld op maat gemaakte pakken (en kaftans) aanmeten. Zijn schoenen werden voor hem gecustomized, zijn koffers (liefst van Vuitton) kregen zijn initialen opgeborduurd. Net die stuks zijn de voorbije 48 uur voor riante bedragen de deur uitgegaan. De eerste 68 loten waren de eerste dag al goed voor in totaal een slordige 1,4 miljoen dollar. De rest werd online geveild de voorbije 24 uur.

De loten waren sowieso erg divers. Van een Chanel-cape (afgehamerd op meer dan 20.000 Dollar) tot Vuitton-koffers (een trio ging de deur uit voor 94.500 dollar), van Lagerfeld illustraties (elk exemplaar 32.760 dollar) tot een prachtige foto van Horst of Helmut Newton (respectievelijk 32.700 en 20.160 dollar). Een portret van Wintour, gemaakt door Annie Leibovitz in 2015, haalde zelfs 25.200 Dollar. Zelfs een fiets, een uniek ontwerp van luxehuis Hermès, ging onder de hamer, voor net geen 7.000 Dollar.

De voorbije dagen werden de in totaal 400 loten tentoon gesteld bij Christie’s New York en dat moment was niet lukraak gekozen: momenteel loopt in New York de modeweek en dan zijn er wel wat kenners in de buurt.

Nog meer voorbeelden? Zijn rode ‘Sleeping Bag’ mantel, van de hand van Norma Kamali, was berekend op een opbrengst van zo’n 800 euro, maar bracht uiteindelijk 25.200 euro op. En zo ging het met heel wat loten die een veelvoud genereerden van wat het veilinghuis initieel in gedachten had. Ontwerpen van Gianni Versace (nog voor die in 1997 stierf), creaties van Chanel, Gucci, Dior haute couture, Balenciaga en Prada: het ging allemaal vlotjes de deur uit. Vooral de kaftans bleken goed in de markt te liggen. De meest herkenbare outfit van Talley bovendien. Ook deze exemplaren liet hij het liefst op maat maken, vaak in unieke stoffen, altijd voorzien van zijn initialen. Een exemplaar van Dapper Dan, gerealiseerd in goudbrokaat, was goed voor 16.380 Dollar, zestien keer meer dan gedacht.

De opbrengst van de veiling gaat naar twee kerkgemeenschappen waar André Leon Talley erg dichtbij stond: de Abyssinian Baptist Church in New York en Mt. Sinai Missionary Baptist Church in Durham, North Carolina, waar de man opgroeide. Insiders zijn niet verbaasd over die ‘goede doelen’: de kerk was absoluut de plek waar André Leon Talley zijn eerste stappen zette in het ontwikkelen van een zekere esthetiek. Zoals hij zelf ooit zei: ‘In de kerk was iedereen een koningin.’